RoHS Belgesi Nedir 2022
RoHS belgesi nedir 2022 yılı için güncel bilgilere bu yazımız vesilesi ile ulaşabilirsiniz. Çoğu elektronik ürün çevreye ve insan sağlığına zarar veren çeşitli kimyasallar kullanıldığı bir gerçektir. RoHS bu sebepten dolayı AB olmak üzere dünya üzerinde pek çok ülke tarafından onaylanmış bir sistemdir. RoHS sertifikası, elektrikli ve elektronik ekipmanların üretiminde daha yaygındır. Avrupa Konseyi, bu elementleri ve kimyasalları en azından minimum şekilde kullanmayı uygun görmüştür.
Ağır metaller de dahil olmak üzere elektrikli ve elektronik ekipmanların üretiminde birçok kimyasal kullanılmaktadır. Bu ağır metaller insan sağlığına ve doğaya zarar verir. Bu nedenle RoHS sertifikası, elektrikli ve elektronik ürünlerin kullanımı kısıtlanmış veya yasaklanmış ürünler olup olmadığına bakılmaksızın, analiz sonucuna göre verilen bir sertifika olarak karşımıza çıkar.
RoHS çeşitli tehdit oluşturabilecek olan maddelerin sınıflandırılması ve sınırlandırması anlamını taşır. RoHS, Avrupa Birliği’nden gelmektedir ve bazı tehlikeli maddelerin elektrikli ve elektronik ürünlerde kullanımını kısıtlamaktadır.
Örnek olarak bir televizyonu göz önüne alalım. Dış plastik bileşenler, donanım ve içindeki kablolar bir televizyonu oluşturan birçok bileşeni mevcuttur. Bu televizyonun RoHS sertifikasına sahip olmadığını varsayalım. TV ısındığında, içindeki parçalar kurumaya başlar ve bu da havaya toksik parçacıklar yayar. İnsanlar bu kısımları havadan solunum ile teneffüs ederek, bu toksik maddeleri vücutlarına emerler. İnsanlar haricinde diğer canlılara ve doğaya da oldukça büyük zararlar yaşatır.
RoHS Sertifikasını Nasıl Alabilirim?
Avrupa Birliği ülkelerine elektrikli ve elektronik ürün satan firmaların RoHS sertifikası almaları gerekmektedir. Ocak 2013’te RoHS-2 sertifikası bazı küçük değişikliklerle genişletildi. Bugün talep eden firmalara gerekli şartları sağladıktan sonra RoHS 2 sertifikası verilir.
RoHS Testi
Üreticiler, ürünü ürettikleri bileşenlerin ve ara parçaların sırayla örneklerini almalı ve bir acridity laboratuarına götürmelidir. Teslim edilen parçalar yapılan test ve analiz sonuçlarından uygunluk alırsa, burada alınan ilgili rapor teknik dosya oluşturularak bir belgelendirme kuruluşuna iletilir.
Belgelendirme kuruluşu üretilen ürünü, teknik dosyayı kontrol ederek üretilen ürünün insan sağlığına ve çevreye zarar vermediğini tespit eder ve RoHS sertifikasını şirkete teslim eder. Ülkemizde 2008 yılında elektrikli ve elektronik Eşyalarda kimi çeşitli zararlı içerikli maddelerin kullanımına ilişkin sınıflandırılmaları yönetmelik yayımlanmıştır.
2013 Yılında yayınlanan RoHS-2 yönergelerinin bir parçası olarak, uygulama kapsamı genişletilmiştir. RoHS belgesi alabilmek için bizlerle Google aracılığı ile ulaşabilirsiniz. Ayrıca RoHS Belgesi Nedir 2022 gibi içeriklerimize sitemiz ile ulaşabilirsiniz.
Bir cevap yazın