Hijyen Denetimi Sertifikası
Hijyen denetimi sertifikası, insanlara doğrudan temas edilmesi gereken bazı alanlarda büyük önem taşır. Bu alanlara en belirgin örnek gıdadır. Bilindiği üzere gıda hizmetleri insanlara doğrudan bir temas içerisine girer. Böylece hijyen oldukça önemli hale gelir.
Bunun ile birlikte son dönemler içerisinde gerçekleşen denetimler daha dikkatli yapılmaktadır. Böylelikle insanlara hijyen kurallarına uygun hizmet sağlanmasının önüne geçilmiştir. İnsan sağlığına verilen önem doğrultusunda 2013 yılında bakanlık tarafından belirlenmiş yasa ile hijyen eğitimi gerekli alanlara verilmeye başlanmıştır.
Bu eğitim neticesinde eğitime giren kişilere hijyen sertifikası verilir. Bu eğitimler bazı sektörlerde bir zorunluluktur. Bu sektörlerin hijyen sertifikası almama gibi bir durumu yoktur. Mutlaka bu sertifikalara ihtiyaç duyulur.
Diyelim ki hijyen belgesi almadınız. Bu durumda bakanlık bu belgeyi almayan kişilere veya kurumlara idari para cezası verir. Verilecek olan para cezası yaklaşık olarak beş bin TL ile otuz bin TL arasında değişiklik göstermektedir.
Burada iş yapılan yerin, işlerini durdurma gibi cezalandırmalarda mevcuttur. Burada iş yerine veya kişiye 7 günden 3 aya kadar iş yapma engeli verilir. Burada hijyen belgesi olmayana ceza kesin olarak verilir. Hijyen sertifikası denetimleri doğrultusunda gerekli cezalar yetkili kişiler tarafından kesilir.
Hijyen Denetimini Kim Yapar
Hijyen denetimini bakanlığın belirlediği yetkili kişiler yapar. Bu yetkili kişiler hijyen kurallarına uyup uymadığınızı ve sertifikanızın olup olmadığını inceler. Bu yetkilere uymayan kişilere gerekli yaptırımlar uygulanır. Bu açıdan hijyen denetimine her zaman hazırlıklı olmak gerekmektedir. Gerekli tüm işlemlerin yapılmasını ve bu belgenin en kısa zamanda alınmasını önermekteyiz.
Hijyen Denetimi Nasıl Yapılır
Hijyen denetimi içerisinde dikkat edilen etmenleri sizlere aktaracağız. Burada yetkili kişiler kuruluş hijyenine dikkat eder. Personel hijyeninin sağlanmasını inceler. Gerekli sağlıklı incelemeler yapılır. Alet ve ekipman uygunluk durumunu inceler.
Hijyenin sağlanmasını ve kuruluş teknik donanım uygunluğunu inceler. Çevresel faktörlerin etkisi incelenir. Ambalaj materyallerinin uygunluk durumuna bakılır. Atıkların kontrol edilmesi sağlanır. Laboratuar incelemeleri gerçekleştirilir. Bu gibi pek çok etmene dikkat edilerek gerekli incelemeler gerçekleştirilir. Benzer içeriklerimize Google üzerinden acarkalite.com sitemize giriş sağlayarak ulaşabilirsiniz.
Bir cevap yazın